FÖRDOMAR MOT DET KÄRASTE JAG HAR

16 oktober, 2016|Posted in: Vardagsbabbel

Alltså, jag blir så ledsen på folk. Eller ledsen, irriterad kanske är mer rätt. En kombination.

Jag har hittills mött väldigt mycket trevliga människor sen jag blev med hund, men tyvärr också en del rötägg. Dessa är betydligt färre, men jag har fått det bemötandet just på grund av vilken hund jag har, och inte vem hon är. Det gör mig lite ledsen. Jag gjorde det man inte ska göra, oavsett vad man undrar, googlade. Har man ont i en tå så är man död sen två veckor om man googlar. Så jag förstår att bara det värsta historierna och åsikterna finns där, men ändå. Det är inga trevliga saker det står gällande hennes raser, och i all synnerhet inte om den kombination hon har. Nu är det ju enbart personliga åsikter som finns där och inte fakta. Men det som är det intressanta är att det i 9 fall av 10 är de människor som i stort sett har noll erfarenhet av raserna som sitter och vräker ur sig både det ena och andra. Troligtvis till 90% baserat på just fördomar, rykten, media och inte egna erfarenheter.

  • ”Trodde det bara var gangsters som Kartellen som har Amstaffs…”
  • ”de är avlade som kamphundar även om du tycker att du har fostrat den bra och att den är snäll o god o gör inte ett skit, så kan den ändå helt plötsligt attackera någon/något.”
  • ”Såna hundar har aggressiviteten i blodet, hur bra man än uppfostrar dom kan det alltid komma ett tillfälle då instinkten säger något helt annat än vad dom har blivit lärda. Ska man ha en sån hund måste man uppfostra den riktigt bra men ändå ha rejäl uppsyn över den. Visa från första början vem som bestämmer genom att brotta ner den om den säger emot osv.”

SUCK. Detta är skrivit på forum där folk utger sig för att kunna hund. Dock säger väl bara formuleringen något annat.

Att man ska ha respekt för raserna i sig, det är jag helt medveten om och att dom kanske har vissa egenskaper som andra hundraser inte har, absolut. Men denna enorma fördom som finns tycker jag ändå har gått till överdrift. Absolut måste man som ägare till en sådan typ av hund visa respekt och hänsyn gentemot sin omgivning, men jag kan tycka att människor som kan hund borde visa samma typ av respekt tillbaka. Jag förstår att okunniga människor inte förstår, det kan man inte begära. Men personer som kan hund, där tycker jag man kan ställa det kravet. Man behöver inte älska alla raser, men man kan väl åtminstone ge alla individer den respekt de förtjänar. Jag har alltid varit av den åsikten, sedan hästarna, att dom blir vad man gör dom till. Likaväl är jag av den åsikten när det gäller hund, absolut finns det undantag men då finns det oftast en sjukdomsbild eller andra hemska saker bakom. Men en hund föds inte elak, det är upp till oss som ägare att skapa en trygg individ.

Kima är nog den vänligaste hund jag mött. Under vår tid tillsammans har hon aldrig visat aggressivitet i någon situation. Hjalmar (katten) har åtskilliga gånger promenerat fram till matskålen under tiden hon ätit och hon har mer än gärna delat med sig, hon sover tillsammans med honom, hon älskar varenda människa som kliver innanför dörren (ibland lite för mycket…), hon har nyligen börjat på hunddagis och redan första dagen hade hon bondat med ett helt gäng hundar i hennes ålder, hon har suttit med ett flertalet olika hundar även inomhus (sitter aldrig själva) och alla har funkat, oavsett ras och ålder. Både bus och mys. Mot oss är hon enormt kärleksfull, hon vill vara nära (helst under skinnet om hon kunde), hon vill göra rätt, hon älskar att jobba, dagispersonalen har hon också charmat. Jag kan inte säga några negativa egenskaper om henne, hon har en enorm energi men den måste man omfamna och låta henne använda istället för att se som något negativt. Är energin någonting man uppfattar som negativt, köp en annan hund. Sen finns det alltid saker som kan förbättras, men det handlar ju om träning. Hon har en bra grund, hon är positiv, bra attityd och inställning. Sen kan energin ibland mynna ut i att hon är lite överallt… 😉 Men hon vill alltid väl, vilket är någonting jag värderar högt. Resten får komma med träning. Även hon måste lära sig att passitivitet är nödvändigt så småningom! 😉

Jag önskar bara att folk kan sluta titta snett med en dömande blick när man kommer med henne i kopplet. Jag är själv ny på detta och gör så gott jag kan, med ett rätt kasst självförtroende. Jag är rätt hård mot mig själv och är sällan, typ aldrig nöjd. Nöjd med Kima men inte nöjd med hur jag själv presterar eller tränar henne. Jag vill göra rätt, och jag vill få det att fungera, så mycket att det många gånger snarare sätter käppar i hjulet än hjälper mig framåt. Det känns som att man måste prestera lite bättre än med en ”vanlig” hund för att bli accepterad och respekterad. Tråkigt. Trodde faktiskt inte att det skulle vara så år 2016. Men än är väl inte den siste idioten född!

Jag är öppen för hjälp och stöd i min träning kring henne, eftersom jag själv är nybörjare och inte kan någonting i princip. Så träningskompisar mottages tacksamt!! Vi vill ju faktiskt tävla och bli riktigt bra i framtiden! Men ni andra, som bara har åsikter gällande hennes rastyp, ni kan faktiskt skita på er. Se hunden bortanför alla fördomar.

img_4018

img_3794

img_3950

img_3967

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*